Begraven of cremeren
De keuze voor begraven of cremeren is heel persoonlijk. Gemiddeld kiest in Drenthe 80% voor cremeren en 20% voor begraven. Met de opkomst van het natuurbegraven zien we overigens wel weer een kleine verschuiving in die cijfers. Hieronder zetten we de grootste verschillen tussen begraven en cremeren voor u op een rij.
Als u voor begraven kiest…
Een begrafenis is over het algemeen duurder dan een crematie, al snel zo’n € 4.000,- duurder. Er komen namelijk vaak extra kosten om de hoek kijken, zoals grafrechten, een gedenkteken en onderhoudskosten. De tarieven verschillen per gemeente.
U bent vrij in de keuze van een begraafplaats. Dit kan in uw woon- of geboorteplaats zijn, maar ook elders in Nederland of zelfs in het buitenland.
Er zijn verschillende soorten graven. Zo kunt u bovengronds worden begraven in een grafkamer, op een natuurbegraafplaats, een algemeen kerkhof óf in sommige gevallen op eigen grond. Vaak is het ook mogelijk uw eigen graf te kiezen.
Familie en vrienden kunnen aanwezig zijn tot aan het graf.
Als u voor cremeren kiest…
Cremeren is over het algemeen goedkoper dan begraven. U bent vrij in de keuze van een crematorium.
Na de crematie wordt de as eerst een maand in een speciale asbus bewaard. Als u de as mag ophalen kunt u de as thuis bewaren, verwerken in een sieraad, verstrooien, meenemen naar het buitenland, in een urnenmuur plaatsen of in een urnengraf begraven.
Een klein gezelschap kan eventueel mee naar de crematieruimte. Overigens zijn er naast begraven en cremeren nog meer mogelijkheden; zo kunt u bijvoorbeeld ook uw lichaam doneren aan de wetenschap.
Wilt u meer informatie over begraven of cremeren of wilt u graag uw uitvaartwensen met ons bespreken? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op voor een gratis, vrijblijvend maar bovenal persoonlijk gesprek.