Bloemen bij Uitvaarten: Symboliek en Keuzes

Bloemen spelen vaak een belangrijke rol bij uitvaarten, waar ze symbool staan voor liefde en respect. Vroeger was de keuze in rouwbloemen beperkt, maar tegenwoordig zijn er bijna eindeloze mogelijkheden. Bloemen bieden de kans om de uitvaart een persoonlijk tintje te geven, bijvoorbeeld door bloemen te selecteren die de overledene dierbaar waren. In samenwerking met de bloemist kunt u bepalen welk type bloemstuk het best past, en het is zelfs mogelijk bloemen uit de eigen tuin te gebruiken.

Plaatsing van Rouwbloemen

Er zijn geen strikte regels voor het neerleggen van bloemen, boeketten en kransen, dus is het belangrijk om vooraf na te denken over uw voorkeuren. Vaak leggen mensen bloemstukken bij of op de kist of delen ze bloemen uit tijdens de afscheidsceremonie. Soms brengen gasten ook bloemen mee naar de plechtigheid. Specifieke wensen met betrekking tot kleur of bloemensoort kunnen worden vermeld in de rouwadvertentie en op de rouwkaart.

Diversiteit aan Bloemensoorten

Er bestaan geen strikte etiquetteregels voor bloemen bij uitvaarten. U kunt bloemen kiezen op basis van persoonlijke voorkeur, passendheid, of de wetenschap dat ze geliefd waren bij de overledene. Voor extra betekenis kunt u ook kijken naar symbolische betekenissen, zoals een witte of rode roos die staat voor ‘voor altijd samen’ en een lelietje van dalen dat symbool staat voor ‘Christus’. Online zijn veel betekenissen te vinden die vaak aan verschillende bloemen worden toegeschreven.

Wat te doen met Rouwbloemen na de Plechtigheid

Na de plechtigheid heeft u de vrijheid te beslissen wat u met de bloemen wilt doen. Bij een begrafenis kunnen ze op het graf blijven liggen, terwijl bij crematie vaak speciale plaatsen beschikbaar zijn op het terrein. Het crematorium zorgt later voor het opruimen van uitgebloeide bloemen. Als blijvende herinnering kunt u ervoor kiezen een of meer bloemen mee naar huis te nemen en te laten drogen. Dit geldt ook voor linten aan bloemstukken en kransen.

Meer Informatie Nodig? Neem Contact met Ons Op.